Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

τηλεόραση??χαχα...

Σκεφτόμουν πόσος κόσμος παρακολουθεί τηλεόραση στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων βλέπουν καθημερινά πάνω από 2 ώρες τηλεόραση. Και αυτά όχι από κάποια έρευνα, αλλά από προσωπική μου εμπειρία και συζητήσεις. Το περίεργο είναι ότι πολλά άτομα παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα που δεν είναι άξια αναφοράς καν, γνωρίζοντας το.
Εγώ πάλι δεν είμαι άτομο που έχω την υπομονή να κάτσω μπροστά στην τηλεόραση και να δω ό,τι μου προσφέρει. Ακόμα και το ενημερωτικό κομμάτι έχει μετατραπεί σε reality show. Οι ώρες μπροστά στην οθόνη είναι χαμένος χρόνος, που κάλλιστα σπαταλιέται σε κάτι πιο δημιουργικό.
Και αυτά τα έλεγα,και ίσως να συνεχίσω να τα λέω, για την τηλεόραση της Ελλάδας.
Αλλά στο κακό, υπάρχει πάντα το χειρότερο.
Που να δείτε και τα τηλεοπτικά προγράμματα της Αγγλίας. Χειρότερα δεν γίνεται. Αφού εγώ, που δεν βλέπω τηλεόραση, αναπολώ την ελληνική!!! Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο. Πραγματικά δεν αντέχεται. Η μία γελοιότητα μετά την άλλη. Από εκπομπές μέχρι σειρές και διαφημίσεις. Και πάει λέγοντας...
Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι.Τελικά προσφέρει κάτι μία τηλεόραση ??

19 σχόλια:

L' Aesthete Soleil είπε...

"Coronation streeeeeet, coronation streeeeeeeet..." (Θεέ μου, ας αλλάξω κανάλι)
"Εast, east, east, eastenders!" (Aλλάζω και πάλι)
"Jamie Oliver prefers Turkey from Sainsbury's!" (Oυφ! Και πάλι αλλαγή κ.ο.κ.)
Γνωστό το αγγλικό αποτρόπαιο τηλεοπτικό θέαμα!

Albus Genius είπε...

Η τηλεόραση όπως παλιότερα η γραφή επανακαθορίζει τις λέξεις και τη σημασία τους.Ενώ είναι ίδιες εξωτερικά δεν έχουν το ίδιο νόημα πιά.΄Ετσι λοιπόν οι ειδήσεις σήμερα κατανοούνται ως σώου και η χαζομάρα ως διασκέδαση. Εξωτερικά έχει και αυτή την αίσθηση κάποιου θεάτρου κάποιας "παράστασης". Σε πειράζει γιατί δεν έχεις επηρεαστεί. Στο λέω από πείρα γιατί στο χωριό μου η τηλεόραση δεν πιάνει.Αν συζητήσεις με συνομιλήκους σου, εκτός από εξαιρέσεις, θα δεις ότι και όταν ακόμα αντιδρούν, αντιδρούν με όρους τηλεόρασης, εάν βλέπουν. Πόσα πόστ στο διαδίκτυο, πόσα σχόλια δεν αναφέρονται κριτικά έστω, σε σήριαλ. ΄Ομως αναφέρονται.Σπαταλούν χρόνο που δεν γυρνάει πάλι.Γιατί αυτό είναι η ζωή τους.Και σε λίγο η ζωή τους θα είναι η καλωδιακή με επιλεγμένα προγράμματα. Χιλιάδες άνθρωποι ζούν αυτή τη στιγμή από το θέαμα χωρίς να παράγουν πραγματικά προιόντα , δηλαδή σιτάρι, εργαλεία ή κάτι άλλο, δημιουργώντας μονοπώλια γνώσης. Υπάρχει μια ελπίδα με τους υπολογιστές και τις προσωπικές σελίδες να διασωθεί ότι απέμεινε από την ατομικότητα, εάν και αυτό γίνει.

Mairouli είπε...

l'aesthete soleil,

Πραγματικά είναι αποτρόπαιο το αγγλικο τηλεοπτικό τοπίο. Πρέπει να έχεις γερά νεύρα για να το αντέξεις. Και αυτές οι διαφημίσεις, πόσο χειρότερες μπορούν να γίνουν? Άμα η τηλεόραση φτάσει σε αυτό το επίπεδο, έχει άραγε νόημα ύπαρξης?
Χαίρομαι που σε βρίσκω.

albus genius,
Μου αρέσει η άποψη σου. Και μου κάνει εντύπωση αυτή η τρομερή παραποίηση των λέξεων μέσω της τηλεόρασης. Έχει τόση δύναμη που πολτοποιεί τα πάντα.
Πολύ λίγα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί να έχουν κάτι να πουν, αλλά τα περισσότερα είναι σπατάλη χρόνου. Επίσης, δεν μπορώ να συνδέσω την ξεκούραση με την τηλεόραση. Ξέρω πολλούς που χαλαρώνουν μπροστά σε αυτή τη βαβούρα.
Έστω και ένα απλό σερφάρισμα στο ίντερνετ θεωρείται καλύτερο, γιατί -τουλάχιστόν εκεί- έχεις την αποκλειστική επιλογή σε ένα χάος πληροφοριών. Δουλεύει και το μυαλό λιγάκι παραπάνω.
Και κάτι τελευταίο: πολλές φορές θεωρείσαι γραφικός όταν δεν γνωρίζεις τα τηλεοπτικά κεκτενόμενα. Και αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ.

eirini είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα δηλαδή;!!! Εκπλήσσομαι! Κοίτα πολλές φορές νιώθω ότι τα...θέλουμε και εμείς! Όταν βλέπεις ότι έχουν υπάρξει σειρές εξαιρετικές στην ελληνική τηλεόραση οι οποίες έχουν κοπεί λόγω χαμηλής θεαματικότητας, ε! τότε τί να πεις! Από την άλλη βλέπω κάτι σαβουροεκπομπές που κρατούν χρόνια! Είναι δυνατόν;
Προσωπικά βλέπω μόνο καμία σειρά εποχής (πέρσυ έβλεπα το "δέκα" και το "γιούκερμαν"), κάνα ντοκιμαντέρ και ξένες ταινίες! Τις ειδήσεις τύπου "παραθυρομαλλιοτραβήγματος" τις έχω κόψει προ πολλού!
Ωραίο θέμα! Καλησπέρα mairouli!

seniorita είπε...

τόσο καλά;;
αν έφτασες σε σημείο να αναπολείς την ελληνική τηλεόραση φαντάζομαι τι χάλι θα είναι η αγγλική!
είναι κάποιες ώρες βαρεμάρας,κυρίως βραδινές που μπορεί να μας κάνει παρέα κι αυτή..καμιά ταινία και καμιά σειρά καλογυρισμένη..(βλέπε 10η εντολή όλα τα λεφτά!)

Mairouli είπε...

eirini μου,
Πέρα από κάποιες πολύ λίγες ελληνικές σειρές και καμία ξένη ταινία δεν αξίζει η ελληνική τηλεόραση. Πάντως αν και γκρινιάζουμε υπάρχουν και χειρότερα...Πολύ χειρότερα!!!
Φιλάκια!

seniorita μικρή μου,
όπως ξέρεις όταν βαριέμαι μόνο τηλεόραση δεν βλέπω. Γι'αυτό και έχω χάσει τα περισσότερα επεισόδια από πολλές σειρές που άρχισα λίγο να παρακολουθώ. Βέβαια εσένα μπορεί και να σου αρέσει η αγγλική τηλεόραση. Θα δείξει την άλλη βδομάδα τα 2 τελευταία επεισόδια του one tree hill! Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο χάλι είναι για μένα τουλάχιστον...φιλάκια

γυάλινο δάκρυ είπε...

Το μόνο που βλέπω στην τηλεόραση είναι κάποιες ελληνικές σειρές. Και για την ακρίβεια, τις κατεβάζω και τις βλέπω, γιατί η τηλεόραση δεν αντέχεται. Μέσα σε μία ώρα βάζουν 25 λεπτά κάτι από το πρόγραμμα και 35 λεπτά διαφημίσσεις. Όσο για τις εκπομπές τύπου πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα τα σιχαίνομαι. Αν βάλει να τα δει κάποιος μες στο σπίτι, πάω κατευθείαν και αλλάζω κανάλι. Σε λίγο όμως δε θα υπάρχει κανάλι που να μην έχει κάτι απ' αυτές τις σαβούρες.. Όσο για τις ειδήσεις, υπάρχει παραπληροφόρηση. Και για την ακρίβεια μας πασάρουν αυτά που θέλουν αυτοί να σκεφτόμαστε για να μας κάνουν τον εγκέφαλο μια άμορφη μάζα που δεν μπορεί να αντιδράσει ούτε να σκεφτεί και πιστεύει ότι του λένε.
Για τα βραδινά talk σηος, κι αυτά βλακείες είναι. Πράγματι σαν reality. Μαλλιοτραβιούνται κι εκεί και λένε αερολογίες χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα.

τετραγωνος κυκλος είπε...

Το μόνο σίγουρο χάσιμο χρόνου.Πχ τα μεσημεριανά είναι μες το κουτσομπολιό.Δεν προσφέρουν κάτι επιμορφωτικό,αλλά τουλάχιστον κάποιοι που έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο μπορούν να απασχοληθούν έτσι.Δυστυχώς οι εκπομπές που προσφέρουν κάτι είναι ελάχιστες,πχ αυτές που ασχολούνται με μαγειρική,με ιατρική ή που κάνουν αναφορά σε κοινωνικά θέματα.That's television!Κάτι άσχετο.Στην Αγγλία υπάρχουν εκπομπές τύπου "μεσημεριανά";

seniorita είπε...

ε τα έχουμε δει αυτά!τώρα κατεβάζω τον 6ο κύκλο την επομένη αφού παιχτεί στην Αμερική!οι αγγλικές σειρές πάντως πρέπει να είναι άθλιες!

Vasilis Simeonidis είπε...

Η απεξάρτηση από την τηλεόραση είναι το πρώτο βήμα για να ζήσει κάποιος. Η ζωή είναι σίγουρα έξω από τον αυτιστικό της κόσμο.

Mairouli είπε...

γυαλινο δάκρυ μου,

Πράγματι έτσι είναι η ελληνική τηλεόραση. Δύσκολα αντέχεται. Και εγώ αν τύχει και θελήσω να δω κάτι, σίγουρα θα το κατεβάσω. Πάντως η αγγλική τηλεόραση είναι πολύ χειρότερη, δεν υπάρχει επίπεδο. Όλα έχουν ευτελιστεί...

κυκλάκι μου,
Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα βαρεθεί και τα μεσημεριανά. Νομίζω ότι θα σταματήσουν να έχουν αυτά τα τρελά νούμερα τηλεθέασης, με το ασχολούνται με το τίποτα. Στην Αγγλία δεν έχω δει εκπομπή κουτσομπολίστικη (ακόμα!!), αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες τύπου κάνουμε δωρεάν τεστ DNA και ελάτε να μαλλιοτραβηχτείτε στο στούντιο. Άμα θυμάσαι κάτι εκπομπές του Μικρουτσικου, κάπως έτσι αλλά πολύ περισσότερο trash.

seniorita,
Η αγγλική τηλεόραση είναι αποπνικτική όχι μόνο οι σειρές...

as eon,
Αυτή η απεξάρτηση από την τηλεόραση πραγματικά είναι τόσο δύσκολη για κάποιους. Δεν ξέρω αν ζουν μέσα από αυτήν, αλλά σίγουρα θα ήθελαν να ζουν σαν τους "ήρωες" της.

Vasilis Simeonidis είπε...

Ακόμα χειρότερα, mairouli, ζουν ΜΕΣΑ στην τηλεόραση. Θυμάμαι που μικρός μας λέγαν οι μεγάλοι στα καφενεία που παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο, ότι θα βγει η μπάλα από την τηλεόραση και θα παίξουμε και 'μεις.
Και μεις περιμέναμε... Αντί να πάμε να παίξουμε με τις φτηνές πλαστικές μπάλες μας.

Mairouli είπε...

as eon,

Το παράδειγμα σου ήταν κατατοπιστικότατο και με έβαλε σε προβληματισμούς. Η δύναμη της μπορεί να σε παρασύρει. Πώς μπορείς και βάζεις στην άκρη τη ζωή σου για να ονειρευτείς μέσα απο το χαζοκούτι?

Vasilis Simeonidis είπε...

Βαριέται τη ζωή του ο κόσμος, mairouli, βαριέται και την αναπληρώνει με γυαλιστερές διαφημίσεις.

Mairouli είπε...

as eon,

Γιατί όμως να βαριέσαι τη ζωή σου και να στρέφεσαι στο γυαλιστερό κόσμο? Εκεί όλα είναι ψεύτικα. Η ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτα με την τηλεόραση.

Albus Genius είπε...

Λέω να παραμένουμε γραφικοί.

Mairouli είπε...

albus genius,

Το να είσαι γραφικός πολλές φορές γίνεται αιτία παραξηγήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος καθορίζει ποιος είναι γραφικός και ποιος όχι; Με το ίδιο σκεπτικό που όσοι βλέπουν τηλεόραση θεωρούν εσένα γραφική επειδή βρίσκεις πιο επικοδομητικούς τρόπους να γεμίσεις την ώρα σου, μπορείς να τους θεωρείς κι εσύ γραφικούς που περνάνε τη μισή τους ζωή μπροστά από την τηλεόραση(βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς, δε βγάζω την ουρά μου απ' έξω). Ποτέ μην αφήνεις τους άλλους να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τις επιλογές σου. Τη ζωή σου την ελέγχεις μόνο εσύ και κανείς άλλος. Να το θυμάσαι πάντα αυτό

Mairouli είπε...

joanna μου,

θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά μη ξεχνάς πως δεν σκέφτονται όλοι σαν και εμάς.