Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Breakfast at Tiffany's






Κλασσική ταινία που σίγουρα ήθελα κάποια στιγμή να την δω σε dvd! Αλλά ευτυχώς την είδα σε θερινό σινεμά (τυχερή!) πριν από μερικές μέρες και μου άρεσε πολύ! Η ερμηνεία της Hepburn είναι εκπληκτική. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στηρίζεται πάνω της-χωρίς να θέλω να αδικήσω και τους υπόλοιπους ηθοποιούς (βλέπε Ασιάτη γείτονα...Πολύ γέλιο! )



Λίγα λόγια για το story:


Ένα φίνο και απαράμιλλα όμορφο θηλυκό που ακούει στο όνομα Holly Golightly κατοικεί σε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Με τη γοητεία και τα τερτίπια της ελκύει ελαφρόμυαλους άνδρες με διόλου ευκαταφρόνητο... βάρος στις τσέπες τους όπου καταφέρνει να τους έχει σε κατάσταση αναμονής με την ελπίδα να κερδίσουν τη καρδιά της. Εκείνη όμως αδιαφορεί για αυτούς και έχει εμμονή με δύο μόνο πράγματα: το κοσμηματοπωλείο Tifanny's και την εύρεση ενός εκατομμυριούχου γοητευτικού άνδρα για να παντρευτεί. Εν τω μεταξύ στη πολυκατοικία μετακομίζει o Paul, ένας νεαρός συγγραφέας το οποίο συντηρεί μια πολύ μεγαλύτερή του παντρεμένη γυναίκα. Η ανέμελη Holly θα εισβάλει γλυκά στη ζωή του συγγραφέα και εκείνος δε θα αργήσει να την ερωτευτεί. Το παρελθόν της όμως κρύβει μυστικά και τα σχέδια που έχει σε προτεραιότητα δυσκολεύουν το μεταξύ τους πλησίασμα.

To «Breakfast at Tiffany's» είναι η διάσημη κινηματογραφική - αν και παραποιημένη - μεταφορά του best-seller του Truman Capote που εντυπωσίασε το κοινό στις αρχές της δεκαετίες του '60. Η μαγεία της μοναδικής Audrey Hepburn και το υπέροχο love-story που εκτυλίσσεται στα περίπου 110 λεπτά του φιλμ έδωσαν στη ταινία - καθόλου άδικα - το χαρακτηρισμό 'κλασσική'. Το «Breakfast at Tifanny's» έμελλε να οριοθετήσει το είδος των 'ρομαντική κομεντί'.




Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Δωδεκάτη Νύχτα


Η Δωδεκάτη Νύχτα είναι η τελευταία νύχτα των εορτών των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τη νύχτα όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν και όλα επιτρέπονται…Μεταμφιέσεις, γλέντι, χορός, ερωτικά παιγνίδια και…κάθε απρόοπτο…Μια νύχτα εκπλήξεων, μια νύχτα γιορτής χαράς και λύπης, ευχής στο ανεκπλήρωτο! Το έργο είναι ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων και ανεκπλήρωτων ερώτων.

Ο δούκας Ορσίνο ερωτευμένος με την Ολίβια, που πενθεί τον χαμό του αδελφού της και αρνείται οτιδήποτε εγκόσμιο. Η Βιόλα που διασώθηκε από ναυάγιο, στο οποίο πιστεύει πως πνίγηκε ο δίδυμος αδελφός της Σεμπάστιαν, μεταμφιέζεται σε άντρα [Σεζάριο] και μπαίνει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο, ο οποίος της αναθέτει να πείσει την Ολίβια να τον ερωτευτεί!!!...Η Ολίβια με τη σειρά της δέχεται ολοένα και πιο ευχάριστα τις επισκέψεις του Σεζάριο-[Βιόλα], ώσπου στο τέλος του[της] εκμυστηρεύεται τον έρωτά της!!!...Η κωμωδία εξελίσσεται σε ένα συναρπαστικό περίγυρο προσώπων: ο σερ Τόμπυ, θείος της Ολίβια συνεχώς μεθυσμένος κάνει τα πάντα για να εξασφαλίζει το κρασί του. Ο Σερ ΄Αντριου, όχι ιδιαίτερης ευφυΐας, αλλά ευκατάστατος, στον οποίο ο Τόμπυ έχει υποσχεθεί την ανιψιά του Ολίβια!!! … Η Μαρία, πανούργα υπηρέτρια της Ολίβια ερωτευμένη με τον Τόμπυ. Ο Θαλαμηπόλος της Ολίβια Μαλβόλιο, τον οποίο οι πάντες θέλουν εκδικηθούν και στο τέλος το καταφέρνουν…Τέλος ο Φέστε, ο τρελός της θλιμμένης Ολίβια, αλλά ο μόνος σώφρων στην κωμωδία…

Στην παράστασή μας, η κωμωδία μεταφέρεται στην εποχή του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης… Η ιστορία μας εξελίσσεται στην ατμόσφαιρα και στο χώρο του μιούζικ χολ… Μουσικές και τραγούδια, διασκευές γνωστών τζαζ κομματιών, χορός και ατμόσφαιρες μιας άλλης εποχής… Ένας θίασος που χορεύει, τραγουδάει και μας ταξιδεύει στην καλύτερη ερωτική κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων του Σαίξπηρ!...

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή, σκηνοθεσία - διασκευή Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, χορογραφία Έλενας Γεροδήμου, φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου.

Ερμηνείες:

Πάνος Σκουρολιάκος - Σερ Τόμπυ
Γωγώ Μπρέμπου - Ολίβια
Φώτης Σπύρος - Σερ Άντριου
Ευδοκία Ρουμελιώτη - Βιόλα
Κώστας Κάππας - Ορσίνο
Νίκος Ορφανός - Φέστε
Ευριπίδης Λασκαρίδης - Μαλβόλιο
Μαριάνθη Φωτάκη - Μαρία
Σαράντος Γεωγλερής - Σεμπάστιαν
Νικόλας Στυλιανού - Αντόνιο, Τραγουδιστής
Νάντια Κοντογεώργη - Φαμπιάν


Χάσατε όσοι δεν πήγατε να το δείτε είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στη Χαλκιδική!